Ако използваш козметични хидратиращи продукти, но не си чувстваш кожата добре…

Ако търсиш правилните продукти за хидратация на твоята кожа, но не знаеш как да ги избереш…

…тази статия е точно за теб!

Аз съм Мадлен Кънева, твоят личен консултант – козметик / терапевт. Практиката ми на професионален козметик е свързана с това да помагам хората, които искат да се грижат здравословно за кожата си.

Знаете, че от миналата година Център Skin Expert в гр. Русе, разполага с апарат за прецизна диагностика на Състоянието на кожата. Въпреки това, разбира се, се извършва тактилна и визуална оценка на епидермиса. Наблюдавам, че клиентите, които се обръщат към мен за диагностика и консултация, почти всеки от тях е с дехидратирана кожа. Защо се получава така?

Моите клиенти са наистина изненадани от резултатите, като до момента на консултацията са смятали, че са хидратирали правилно кожата си, използвайки хидратиращи продукти. Последват въпроси, „Но нали използвам толкова хидратиращи продукти, защо кожата ми е дехидратирана?“ и пр…

Знаете и колко актуални са в момента различни групи в социалните мрежи за грижа за кожата. От любопитство какви проблеми имат хората, попадам на доста невярна информация по темата с хидратацията и не само, както и неправилни препоръки от различни хора за грижа и това как да поддържаме кожата си у дома.

Моят съвет е винаги да се консултирате със специалист! Това, което НЕ Е ДОБРЕ да правите е да разчитате на съвети от форуми, групи и непроверени източници. Не приемайте за правилна информация, която ви дават хора, за които не знаете до колко са компетентни и каква квалификация имат.

Ежедневно се срещам с хора, които са си навредили повече от неща, които са смятали за правилни, само защото са ги прочели в интернет отколкото ако не бяха правили нищо.

Нека да започнем отначало… Защо е необходимо да хидратираме кожата всеки ден?

Хидратацията на кожата осигурява добра жизнеспособност на клетките, придава гъвкавост на епидермиса и участва в подсилването на хидролипидния филм, отговарящ за защитата на кожата (бариерната функция). Нивото на хидратация на кожата е резултат от баланса между приема, улавяне, задържане и изпаряване на вода. Слънцето, вятърът, студът, периодите на умора или стрес и прекалено агресивните продукти за грижа за кожата са фактори, които могат да променят водния баланс на кожата.

Водата е основният компонент на човешкото тяло, което прави хидратацията една от основните нужди на тялото и кожата. Кожата съдържа приблизително 70% вода в дермиса и 16% в епидермиса. Въпреки това, за един ден кожата губи част от съдържанието си на водата: 800 до 1000ml всеки ден. Това изпарение се влошава от множество ендогенни (вътрешни) и екзогенни(външни) фактори, а кожата е изложена на влиянието на вредни фактори ежедневно, затова се нуждае от подходяща грижа.

Наблюдения от BR: Епидермалната хидратация се осигурява чрез поддържане на нива на статична (неподвижна) и динамична (циркулираща) вода. Оптималният градиент на влагата се поддържа от междукорнеоцитни липиди, от естествени хидратиращи фактори (NMFs) и от хидролипидния филм.

Какви са факторите за дехидратация на кожата?

Основните външни фактори, отговорни за дехидратацията на кожата са:

- Студ: причинява свиване на кръвоносните съдове в крайниците на тялото (пръсти, нос и т.н.). Това води до по-малко напояване и намалено водоснабдяване. Непосредственият ефект е сухота на кожата. Кожата става груба и могат да се появят измръзване и напукване.

- Слънце: когато кожата е прекалено изложена на UV лъчи, тя произвежда твърде много кератин. Епидермисът се сгъстява и губи еластичност. Кожата става груба и може да се развият кафяви петна. Активността на мастните жлези спада и водата в епидермалните слоеве се задържа по-лесно, което означава, че се изпарява по-лесно.

- Вятър: постоянната циркулация на въздуха изсушава кожата и увеличава скоростта на загуба на топлина в тялото.

- Неподходяща козметика: определени продукти могат да бъдат вредни, включително всички козметични продукти, които съдържат алкохол, ментол или аромати. Тези вещества ускоряват изпаряването на водата.

Основните вътрешни фактори, отговорни за дехидратацията на кожата са:

- Стареене на кожата: преждевременното стареене на кожата се предизвиква от външни фактори, докато ендогенното биологично стареене на кожата се определя от генетиката. Характеризира се с намалени възможности за клетъчно обновяване и регенерация, намаляване на секрецията от мастните и потните жлези, намалена способност за фиксиране на вода и дегенерация на еластичните влакна.

- Генетични нарушения: определени генетични нарушения, като псориазис, атопичен дерматит или ихтиоза, причиняват сериозни кожни проблеми. Кумулативните им симптоми обикновено водят до сухота на кожата.

- Стрес: понякога причинява хипертония, разширяване на кръвоносните съдове и може да влоши съществуващите проблеми, като екзема и псориазис.

- Колебания на хормоните: определени хормонални промени могат да предизвикат патологични измененияна кожата. Такъв е случаят с вазопресин, хормон, който участва в регулирането наконцентрацията на вода в организма. Ако организмът е дехидратиран, секрецията му се усилва,докато секрецията спира в случай на високи нива на хидратация. Когато нивата на вазопресин се смесват, което може да се случи с възрастта, може да повлияе кожната хидратация.

„Кожата е като огледало, което отразява въздействието на външната среда, както и промените в самото тяло. Здрава, еластична, бляскава и хидратирана кожа означава здраво тяло. Цветът на кожата ти, нейният мастен, воден баланс и еластичност, също са индикатори за здравословния ти статус.“

Как да разпознаеш Състоянието на дехидратация?

Кожата може да бъде дехидратирана във всяка възраст. Дехидратацията е физиологично състояние на кожата и обикновено е временно. Аko усещаш дискомфорт и понякога опъване, имаш фини бръчки от дехидратация в крехките области (като контура на очите); лош тен без блясък и сияние; кожа, която може да има люспи или да е груба; кожа, която е загубила своята мекота, еластичност и гъвкавост, значи имаш нужда от хидратираща козметична грижа.

Защо дехидратираната кожа отваря вратата за бръчки?

Дехидратацията отваря вратата за бръчки. Причината за това се крие в роговият слой, който се свива, издължава и бръчките и признаците на стареене на кожата видимо се усилват. Кожата става дехидратирана, груба и плоскоклетъчна, тъй като нейната бариерна функция е отслабена и трансепидермалните загуби на вода се увеличават.

Има ли разлика между суха и дехидратирана кожа?

Това е много важен въпрос, тъй като наблюдавам, че моите клиенти не правят разлика между двете  понятия. Тук споделям пример в практиката ми, върху мазна кожа да се поставят липидни (подхранващи) продукти.

И сега обяснявам...Сухата кожа е тип кожа, но дехидратираната кожа е временно състояние, което всеки може да изпита. Сухата кожа има недостиг на мазнини и липиди. При дехидратирана кожа липсва вода в роговия слой, който е най-горния слой на кожата. Тоест просто казано - дехидратирана има нужда от влага, сухата има нужда от липиди (мазнина). Не е необходимо да имате суха кожа, за да имате дехидратирана кожа. Мазната и комбинирана кожа също може да бъде дехидратирана.

Често споменавам на моите клиенти, че за да функционира здравословно кожата е необходимо хидролипидния филм да е балансиран. Но какво означава това?

Хидролипидният филм се образува от водна ("хидро") и мастна ("липидна") емулсия. Този филм има рН около 5, което е леко кисело и предпазва кожата от бактериални нашествия и алкални агресии, като тези от сапун. Той неутрализира алкалите с буферни вещества, които възстановяват и стабилизират баланса на кожата. Основната функция на хидролипидния филм е да действа като външна бариера. Освен това прави възможно поддържането на гъвкавост на кожата, благодарение на леко киселинни компоненти, като млечна киселина, пиролидон карбоксилна киселина и аминокиселини (Натурални овлажняващи фактори).

Този филм поддържа влагата на кожата и предотвратява изпаряването на водата, като същевременно гарантира клетъчната кохезия. Тя обаче е изложена на множество външни агресии. Поради това е важно да се съсредоточите върху възстановяването му, за да осигурите здравословна хидратация на кожата.

КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ ПРИЧИНИ КОЖАТА ДА НЕ СЕ ХИДРАТИРА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ПОЛЗВАТ КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ ЗА ХИДРАТАЦИЯ?

*Споделям мнението на моят ментор Даниела Спасова, професионален козметик с над 20-годишен опит в сферата на козметологията.

1 ПРИЧИНА

Козметичните продуктите, не са с добри качества за хидратация.

Не рядко ми се случва да разбера, че хората използват спрей с различни води, с надеждата, да се хидратират.

Защо обаче не получават този резултат?

Защото може би не знаят, че кожата е водонепропусклива. Няма как да се получи ефект на хидратация. Водата не преминава през кожата. Благодарение на това нейно качество ние можем да стоим в джакузито.

2 ПРИЧИНА

Начинът по който почистват ежедневно лицето може да е в основата на дехидратирането на кожата. На пазара има огромен избор от продукти за демакиаж и ежедневна хигиена, които почистват много добре, но дехидратират. Новата мода, да се използват по няколко продукта поставени един след друг за да се почисти лицето на няколко етапа също може да е причината за дехидратацията. Знам, колко много хора ще реагират на това твърдение с убеждението, че някои от етапите на почистването имат за цел да хидратират. Няма да оспорвам в детайли въздействието на мицеларни води в комбинация с измивен гел до какво води. По-скоро ще сложа акцент на нуждата от осъзнаване, че изборът на начин за хигиена трябва да бъде съобразен с тип кожа, възраст, състояние на кожата в момента. Не е здравословно да се прилагат методи за хигиена при всички хора, само защото са модерни и защото ни се струва, че много хора го правят.

Аз, от позицията на професионален козметик с дългогодишен опит, забелязвам колко много хора правят този модерен начин на почистване и имат нарастващо влошаване на състоянието на кожата, без дори да подозират от къде им идва проблема.

3 ПРИЧИНА

Козметичните продукти за ежедневна грижа и начинът по който се комбинират.

Тук може да се разказва много. Грешките, които съм открила са много вариации.

Общото е между тях е, че хората са объркани и не знаят от 25 -те продукта, които са избрали да ползват кой след кой трябва да се използва. Виждам комбинации с ретиноиди, плодови киселини, аскорбонова киселина и медицинска козметика, които водят до сериозно отклонение от здравето за кожата. Неудачното комбиниране на тези фармацевтични и медицински продукти предизвиква дехидратация и прогресивно разрушаване на здравето на кожата, което след време се проявява като чувствителност, дерматитност, спукване на капиляри, поява на пигментации, загуба на еластичност.

Тук искам да обърна внимание на тази нова модна тенденция да се поддържа кожата с медицински продукти, като това се нарича ежедневна РУТИНА. Тази тенденция е разрушителна за здравето точно толкова, колкото да приемем, че ще се храним с таблетки и лекарства всеки ден и така ще се поддържаме здрави.

 

Медицинските продукти имат своето място в създаването на красота, но само тогава, когато има нужда от лечение. Използват се определен период от време, докато се постигне излекуването и след това е нужно да се направи домашна козметична програма, която да премахне последствията от това лечение. Защото, както добре знаете, медикаментите остават последствия. Най-често те са свързани с дехидратация и чувствителност.“

-*Даниела Спасова, професионален козметик с над 20 години опит и собственик на професионално училище за козметици.

Как да хидратираме отвътре навън?

- Пийте поне 8 чаши вода на ден;

- Осигурете си минимум 8 часа сън;

- Поддържайте се към здравословна и балансирана диета, богата на всички необходими хранителни вещества, микро- и макроелементи;

- Паралелният прием на хранителни добавки също е препоръчителен, посъветвайте се с нутриционист;

- Правете си редовно хидратиращи маски за лице и устни и избягвайте агресивното и твърде често почистване на кожата;

- Използвайте ексфолианти за лице, за да премахнете натрупаните мъртви клетки;

- Старайте се да избягвате максимално стреса и напрежението.


За лечение на дефицит на хидратация, кожата трябва да бъде рехидратирана с продукти, подходящи за възстановяване на хидролипидния филм, за да се преструктурира роговия слой. Също така е важно да помогнете на кожата да поддържа максимално ниво на влага, като я обогатявате с хигроскопични вещества като NMFs (Natural Moisturizing Factors), за да се улесни фиксирането и циркулацията на водата.

Biologique Recheche разполага с продукти за всяко Състояние на кожата.

Ще ме зарадвате, ако ми пишете и ми зададете въпрос, който да е в моята професионална компетентност. С радост ще ви отговоря!

Знаете къде да ме откриете за консултация, тел: 0897 897 297 или в социалните мрежи.

Посещенията в центъра са само с предварително уговорен час!

До скоро!

Мадлен Кънева

 

 

 

Източници на информация:

Biologique Recherche Bulgaria;

Divnamedik /Даниела Спасове/

Последвайте ни в социалните мрежи за още повече полезна информация.

Свържете се с нас!

phone 0897 897 297

mail info@skinexpertcenter.bg

mail Адрес: гр. Русе, ул. Борисова 44Б,
      ет.2, кабинет 1

Работно време:
Вторник – Събота: 10:00 – 18:00
Неделя и Понеделник - почивни дни
*Посещенията са само с предварително уговорен час!

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a> и <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-poveritelnost"> политика за поверителност</a>.