Всяка година пролетните и летни месеци са времето, което очаквам с нетърпение. Защото това означава: повече време навън, разходки с приятели, спорт на открито, следобедна кафе наслада с колеги или приятели, и най-вече слънце, слънце, слънце! Но за да се насладя изцяло на тези прекрасни моменти, искам кожата ми да е добре защитена от UV лъчите.
И това се превръща в същинска изследователска мисия – да открием продукт, който да съчетава слънцезащита, но без агресивни съставки, да щади природата, но и да осигурява сериозна протекция, да подчертава красивия вид на кожата и да ѝ придава свежест, да се нанася лесно, но без да е мазен или лепкав по кожата, да има нежна и фина текстура и да е богат на ценни антиоксиданти. 
Това е причината да следя с огромен интерес иновациите в слънцезащитните продукти, тъй като искам да съчетая всичко в един продукт, а предполагам, че това важи и за вас – искам да се наслаждавам на слънцето като прекарвам голяма част от свободното си време на открито, и искам кожата ми да е здрава и красива. Мисията тази година бе повече от успешна и ще ви споделя какво открих - слънцезащитните продукти от Biologique Recherche. В тази връзка отговарям и на така важните въпроси  защо трябва да използваме слънцезащита и защо е толкова важна.

Да защитаваме кожата си от вредното въздействие на слънцето е изключително важно. Дерматолози препоръчват да се използват слънцезащитни продукти за кожата по всяко време на годината. Слънцезащитния крем за лице е последна задължителна стъпка от ежедневната ни рутинна грижа за кожата.

А замисляли ли сте се какво всъщност означава съкращението SPF?

Всички сме го чували и го четем по различни етикети, но малцина знаят какво е значението му, как да го използват, колко крем да нанесат по тялото и лицето. И трябва ли да използвате крем със SPF, ако make – up продуктите ви съдържат такъв?

Ето и отговорите на тези важни въпроси.

Нека да започнем със значението на думичката SPF

SPF – Sun Protection factor, което означава „слънцезащитен фактор“ в слънцезащитната козметика показва степента на защита от UVB лъчи. Когато избирате слънцезащитен продукт обръщайте голямо внимание на слънцезащитния фактор (SPF). Колкото е по-висок, толкова по-висока защита от UVB лъчи получавате. Ако знаете, че изгаряте за 10 минути без крем със SPF, умножете това число по числото на слънцезащитния фактор на продукта. Например: умножете крема със слънцезащитен фактор SPF 15 по числото 10.

Получава се резултат от 150 минути. Именно за това време би трябвало да сте защитени. Обедното слънце през летните месеци е най-силно, така че е нужно да вземете предвид облачността и количеството крем, което използвате. Не забравяйте да се предпазвате от слънцето и в помещения, в колата или близо до прозорци. Може да ви звучи невероятно, но през стъклото на прозореца проникват UVA лъчи, които предизвикват стареене на кожата.

Kой слънцезащитен фактор е най – подходящ за вас?

Дерматолозите препоръчват употребата на слънцезащитна козметика със слънцезащитен фактор SPF 25- 50. Няма смисъл да използвате по-висок фактор. Трябва да знаете, че няма ефктивен филтър, който да спре 100% от радиацията. Понякога високият SPF фактор може да бъде и контрапродуктивен. Използването на слънцезащитни продукти с висок SPF могат да създадат лъжливото усещане у някои хора, че могат да прекарат по-дълго време под слънцето, даже и в най-горещите часове около обяд. Неправилната употреба на продукти с висок SPF води до по-голямо слънчево изгаряне, от колкото правилната употреба на продукт с по-нисък фактор.

SPF също може да бъде обяснен и по този начин - той показва времето, което можете да прекарате под слънцето без да изгорите. Да кажем, че обикновено започвате да изгаряте под жаркото слънце след първите 10 минути без да използвате слънцезащита. Ако използвате продукт с SPF 15 той ще удължи времето 15 пъти и вие бихте могли да постоите под слънцето без да изгорите до 150 минути. Разбира се това са груби сметки, защото има много фактори, които влияят допълнително като тип и цвят на кожата, интензитет на слънчева радиация, количеството, качеството и правилната употреба на използваната слънцезащитна козметика. Експертите дерматолози препоръчват използването на слънцезащитна козметика на всеки два часа независимо от фактора или по-често, ако сте били във водата или се потите обилно.

С какво да внимаваме?

Слънчевите UV лъчи са два основни типа - UVA и UVB. Вече казахме, че SPF блокира UVB лъчите. Този вид слънчева радиация прониква само във външните слоеве на кожата и причинява кожни изгаряния, като повишава риска от поява на рак на кожата.

UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и действат в местата, където се образуват еластина и колагена в кожата. Увреждат ДНК на клетката и водят до преждевременно застаряване на кожата. UVA придават бронзов тен на кожата, въпреки, че това е естествена защитна реакция на кожата от слънчевите лъчи. UVA лъчите също се използват в солариумите. Когато избирате слънцезащитна козметика, изберете продукт, който блокира и двата вида ултравиолетови лъчи - UVA и UVB.

Безопасно излагане на слънце

Според най-новите проучвания ежедневното използване на защита от слънцето гарантира по-младежки вид на кожата. Най-важно е да знаете каква кожа имате, от какво се нуждае тя и как реагира. В повечето случаи всеки от нас знае дали кожата му понася слънцето добре или е чувствителна и бързо почервенява. Именно бързото зачервяване показва момента, в който кожата крещи: „имам нужда от предпазване“. Добре е да се печем разумно, да осигуряваме на кожата крем с достатъчен слънцезащитен фактор и да се излагаме на слънце постепенно.

Дайте време на кожата си. Защото с по-висок слънцезащитен фактор придобивате загар по-бавно, но трайно. За щастие времената, когато се излагахме директно на слънце, без да използваме крем, при това за дълго „за да почернеем по-бързо“, отдавна са в миналото. Днес знаем много повече за защитата от слънцето и за рисковете, които носи излагането на слънчевите лъчи.

Преди на защитата от слънцето не се приписваше толкова голямо значение, а ракът на кожата беше по-скоро непознато понятие. Защото безотговорното излагане на слънце без защита може да доведе именно до този вид рак, чиято поява през последните години нарасна неколкократно. Сигурна превенция може да бъде ежегодната проверка на признаците. Сърбящи обриви, зачервяване до парене – много от нас имат горчив опит и с подобно състояние. Трудно е да се справим и с пигментацията, която също е последствие от несъобразеното излагане на слънце.

Какво е меланин и каква е ролята му?

Меланин е пигмент, който се среща в кожата, косата, ириса или ретината и предпазва кожата от увреждане в резултат от светлина, тоест UV лъчи. Образуването в тялото му се подпомага от зелени растения, затова през лятото не се колебайте да включите в менюто си салати, броколи и зелени зеленчукови напитки.

Кога е създаден първият слънцезащитен крем?

Феноменът SPF е развит от млад швейцарски химик. Причината е, че през 1938 година кожата му изгаря в планината и заради този неприятен факт той решава да измисли защитен крем срещу слънце. През 1944 година негов колега използва определен тип вазелин върху кожата на войници като физическа бариера против слънцето. Двамата се събират заедно и смесват първия слънцезащитен крем. Той се появява чрез комбинация от вазелин, какаово и кокосово масло и носи наименованието „Gletcher Creme“ – тоест, крем за ледник.

Ето защо използването на SPF през деня трябва да се превърне в част от ежедневната козметична рутина. Кремът със SPF се нанася в края на сутрешния ритуал. Това означава, че върху дневния крем нанасяте крем със защита от слънцето. Biologique Recherche се слави с най – добрата слънцезащитна грижа и това е цяла научна иновация от активни съставки. Попитайте вашия любим терапевт в Козметичен център Skin Expert.

Използването на фон дьо тен със SPF не замества нанасянето на слънцезащитен крем. Положителното обаче е, че създава още една бариера. Тази „втора кожа“ предпазва много жени и от появата на пигментация.

 

SPF и децата

Не излагаме бебетата на слънце, кожата им все още няма способност да се защитава сама. Чувствителна е, лесно изгаря и прегрява. Предпазваме децата от слънцето най-вече с помощта на подходящо облекло, при игри навън или във водата най-добре е да заложим на възможно най-висока защита. Излизате ли често навън с деца? Винаги имайте под ръка по-малка опаковка слънцезащитен крем за лице.

Надявам се, че съм ви била полезна. Помагам на хора в различни състояния да открият пътя към здравата и красива кожа! Изготвям програми за домашна грижа. Създавам система, с която да помогна на хората, които имат нужда от моето познание и опит.

Ще ме зарадвате, ако ми пишете и ми зададете въпрос, който да е в моята професионална компетентност. С радост ще ви отговоря!

До скоро!

 

Текст: Мадлен Кънева

Последвайте ни в социалните мрежи за още повече полезна информация.

Свържете се с нас!

phone 0897 897 297

mail info@skinexpertcenter.bg

mail Адрес: гр. Русе, ул. Борисова 44Б,
      ет.2, кабинет 1

Работно време:
Вторник – Неделя: 10:00 – 18:00
Понеделник - почивен ден
*с предварително уговорен час

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a> и <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-poveritelnost"> политика за поверителност</a>.