Както вече написах в преходна статия, почистването на лицето у дома е задължителна стъпка сутрин и вечер. Но каква трябва да е температурата на водата, с която да го измиваме?

Често задаван въпрос: „С гореща, студена или хладка вода да измивам лицето си?“

Този въпрос е от съществено значение, за да не нарушим бариерната функция на кожата. Причината за това е, че кожата на лицето е много чувствителна към въздействието на екстремни температури, както ниски, така и високи. Прекалено гореща и прекалено студена вода се отразяват зле върху кожата.

Горещите душове, сауни, парни бани могат да доведат до изсушаване и нарушение на хидролипидния филм на кожата, а съчетанието с продукти със сулфатни анионни измивни вещества, може да предизвика и възпаление. Препоръчвам да четете етикетите на продуктите, които купувате. Важно е те да са с естествени съставки, които помагат не само за чиста кожа, но и за запазване на хидролипидната мантия на кожата, без да променят PH стойностите й.

 

„Не използвайте продукти за грижа за кожата, съдържащи груби химикали. Важно е да намерите почистващ продукт, който да отговаря на нуждите на вашата кожа и да оставя усещане за чистота и свежест.“

 

Бюти съвет: По-дългото почистване на лицето позволява на съставките на препаратите, които използваме, да премахват по-ефективно замърсяванията. Това води до по-добър външен вид и по-мека кожа. Вместо обичайните 15 секунди, трябва да го правим поне 60 секунди.

Тук ще се разсеям леко от темата, но искам да спомена нещо важно:

Начинът на измиване също играе голяма роля. Използвайте само пръсти, без четки, гъби или кърпи, и си направете масаж. По този начин ще подобрите циркулацията на кръвта, което също има положителни ефекти върху лицето, като намаляване на бръчките и подобряване на външния вид на кожата.

Този метод е подходящ за всеки тип кожа - от мазна до суха, а спазващите правилото за 60 секунди са изумени от резултатите.

 

ВАЖНО: Имайте предвид, че Водата сама по себе си няма способността да премахва неразтворими мазни частици като следи от грим и излишен себум, затова винаги използвайте продукт за почистване у дома.

Използването на почистващ препарат ще даде по-голям почистващ ефект.

Необходимо е да го прилагате не само сутрин, но и вечер, мнението е погрешно, че ако сте свалили грима си преди лягане, тогава сутрин просто трябва да напръскате лицето си с вода. В този случай може да се появят акне и черни точки, ако не използвате състав за почистване на кожата.

Друга грешка е сушенето с кърпа. Трябва да се помни, че овлажнената кожа лесно се наранява и като избършете набързо, разтягайки кожата, можете да получите микропукнатини. Освен това кърпата, висяща на куката в банята, е убежище за бактерии.

 

„Можете и без кърпата в банята, просто потупайте лицето си с мека салфетка.“

 

И така... да се върнем на темата, чувствителната и суха кожа е най - предразположена към изсушаване, докато себумът предпазва мазната кожа до известна степен. Нашата кожа има натурални масла, които служат като хранителни вещества и протектори. Ако използваме гореща вода за редовното миене на лицето си, тези масла ще бъдат загубени.

От друга страна, използването на студена вода върху кожата води до стесняване на съдовата система, следователно притока на кръв намалява, клетките на лицето са лишени от необходимото количество кислород. С течение на времето ще получите суха, бледа и отпусната кожа, ще се появят първите бръчки. Особено ще си направите лоша услуга, ако измиете лицето си с ледена вода, преди да излезете навън през зимата. Овлажнител няма да помогне в тази ситуация, няма да има полза от него, а само вреда: хипотермия на кожата и дразнене на лицето.

По това време на годината трябва да се измиете с хладка вода и да нанасяте ежедневно хидратиращ продукт преди да излезете навън. Всичко обаче зависи от климатичната зона, в която живеете. В топлите региони измиването със студена вода сутрин се приветства от мнозина и дори се препоръчва от експерти. При горещо време кръвта циркулира активно,  а ледената течност, освен охлаждане, действа и като укрепващо средство.

„ До тук казаното, можем да направим следния извод: трябва да измиваме ежедневно лицето си с вода на стайна температура. „

Накрая на тази статия, ви оставям още един ценен съвет, който отново е свързан със зимния сезон и посещаването на ски курорти съпроведено с посещенията в спа центровете. Дами и господа, нанасяйте овлажняващ продукт след баня или след посещения в спа център. Добра идея са серуми, кремове и/или маска за хидратация. Маска Visolastine+ е подходящия помощник в такива ситуации.

ВАЖНО: както сухата топлина (в сауна например), така и горещата влага (парна баня, душ) могат да изсушат и възпалят кожата.

 

Не на последно място, избягвайте: Процедури, свързани с горещина, насочени към лицето, не бива да се използват твърде често. Избягвайте помещения с твърде високи или ниски температури и предпазвайте лицето си от студа през зимата с шал.

Доверете се на сетивата си - ако водата е гореща за ръцете ви, ще е неподходяща за лицето ви.

Надявам се, че съм ви била полезна. Помагам на хора в различни състояния да открият пътя към здравата и красива кожа! Изготвям програми за домашна грижа. Създавам система, с която да помогна на хората, които имат нужда от моето познание и опит.

Ще ме зарадвате, ако ми пишете и ми зададете въпрос, който да е в моята професионална компетентност. С радост ще ви отговоря!До скоро!

 

 

 

Текст: Мадлен Кънева

/терапевт, козметик/

Последвайте ни в социалните мрежи за още повече полезна информация.

Свържете се с нас!

phone 0897 897 297

mail info@skinexpertcenter.bg

mail Адрес: гр. Русе, ул. Борисова 44Б,
      ет.2, кабинет 1

Работно време:
Вторник – Събота: 10:00 – 18:00
Неделя и Понеделник - почивни дни
*Посещенията са само с предварително уговорен час!

С използването на сайта вие приемате, че използваме "бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-biskvitkite"> политика за бисквитките</a> и <a href="https://skinexpertcenter.bg/politika-za-poveritelnost"> политика за поверителност</a>.